tort śmietanowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne, słodkie truskawki na chmurce ze śmietany...czego chcieć więcej

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jajka (żółtko i białko oddzielnie)
    1 szklanka cukru
    1.25 szklanki mąki
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    330ml śmietanki kremówki
    5 łyżek cukru pudru
    sok z cytryny
    truskawki
    kilka listków mięty
    biszkopty do ozdoby (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort śmietanowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubić z 0.5 szkl. cukru na gładką masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Ubić białka, dodać do nich resztę cukru i połączyć z masą. Piec przez 45 minut w 170 C. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować. Biszkopt przekroić na dwie równe części i ułożyć jeden na paterze. Nasączyć wodą z cytryną (ok. 6-7 łyżek). Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 ubitej śmietanki, pokrojone truskawki, drugi biszkopt również nasączyć, na to reszta bitej śmietany, którą rozsmarować też po bokach. Ozdabiać truskawkami i miętą na górze i biszkoptami wokół ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować