Tort śmietankowo-pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybki biszkopt

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki ciepłej wody
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatki:
    śmietana 30%
    1 pomarańcza
    dżem pomarańczowy
    kieliszek wódki (może być likier pomarańczowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietankowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    3 białka ubić na sztywną pianę, dodawać kolejno mieszając :cukier, żółtka, ciepłą wodę (nie musi być przegotowana), mąkę, proszek do pieczenia. Wlać do tortownicy, piec w 200st C około 30minut
  • 2. Pomarańczę umyć, sparzyć i odkroić 2-3 plastry do dekoracji. Resztę obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę. Śmietanę ubić.
  • 3. Ostudzone ciasto przekroić na 3 części. Warstwowo: ciasto smarować pędzelkiem wódką, dżemem pomarańczowym, śmietaną, układać kawałki pomarańczy, krążek ciasta i tak na zmianę.
    Udekorować z wierzchu śmietaną i plasterkami pomarańczy.
    Smacznego.

Porady

Można dodać inne zakupione dekoracje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować