tort schwarzwaldzki

0 (0 ocen)

  • 40 min

uczta dla podniebienia

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt: składniki na 1 porcję
    4 jajka
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    jajka ubijamy z cukrem do białości, nastęnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i kakao i chwilę ubijamy. pieczemy ok 20 min w 180 st. potrzebne są 3 blaty

    Masa wiśniowa:
    150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
    2 łyżki cukru
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    50 ml likieru wiśniowego
    700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.
    Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia.

    Ponadto:
    około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
    4 łyżki cukru pudru
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort schwarzwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem . Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć , wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć.
    Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.

Porady

do ubitej śmietany można dodać żelatyny z braku dostępności świeżych wiśni w zimie tort udekorowałam orzechami laskowymi w czeoladzie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować