Biszkopt: składniki na 1 porcję
4 jajka
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
jajka ubijamy z cukrem do białości, nastęnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i kakao i chwilę ubijamy. pieczemy ok 20 min w 180 st. potrzebne są 3 blaty
Masa wiśniowa:
150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
2 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 ml likieru wiśniowego
700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia.
Ponadto:
około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Tort schwarzwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem . Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć , wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskajać, nasączyć.
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.
Porady
do ubitej śmietany można dodać żelatyny
z braku dostępności świeżych wiśni w zimie tort udekorowałam orzechami laskowymi w czeoladzie
Komentarze