Tort rybka mini mini ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pieczemy 2 jasne biszkopty Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka ubijamy mikserem na pulchną masę dodajemy wodę z octem na końcu wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia Biszkopty pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni
2. Wykonanie masy; Z ananasów odlewamy sok do garnka dopełniamy go wodą tak aby wyszło 250 ml płynu dodajemy cukier waniliowy .żółtka budyń śmietankowy wszystko razem miksujemy wkładamy na ogień cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy cały czas miksując po łyżce budyniu Ananasy kroimy w drobną kostkę odsączamy na sitku i dodajemy na końcu da masy
3. LUKIER; Wodę zagotowujemy z margaryną do całkowitego rozpuszczenia następnie dodajemy mąkę i nadal cały czas mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy studzimy ja wykładamy na stolnicę i dodajemy stopniowo cukier puder aż do momentu uzyskania tzw. plastycznej masy przypominającą w dotyku ciastoline lukier dzielimy na kilka części ibarwimy barwnikami
4. biszkopty przekrawamy na pół każdy nasączamy przekładamy masą wierzch zdobimy lukrem plastycznym
Porady
Zamiast kleju cukierniczego do przyczepienia ozdób z masy można użyć zwykłej wody
Masę ananasową można wzbogacić smakowo dodając do niej 50 ml amaretto
Komentarze