Tort prezydenta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt w 180 stopni przez ok 30 min.
Wystudzić, przekroić na trzy placki.
2.Krem:
Jaja ubić na parze z cukrem, potem zdjąć i ubijać dalej by się schłodziły (w trakcie ubijania uważać żeby się nie zważyły).
W innej misce bardzo dobrze rozkręcić margarynę i dodawać po 1 łyżce kremu z jajek, cały czas ucierać.
Dodać olejek, sok i spirytus. Wymieszać.
Krem podzielić na pół lub jeżeli widzimy, że mamy go za dużo jak na nasz placek to możemy podzielić na 3 części.
3.Ananasy odsączyć i dobrze odcisnąć z soku. Pokroić w kostkę. Sok zostawić.
Czekoladę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce.
Z jedną częścią kremu wymieszać ananasy, z drugą czekoladę.
4.Sok z ananasów rozcieńczyć z wodą i spirytusem lub likierem owocowym.
5.Pierwszą część biszkoptu nasączamy. I smarujemy dżemem. Wykładamy masę z ananasem. Kładziemy drugą część biszkoptu, nasączamy, smarujemy ostrożnie dżemem. Wykładamy masę z czekoladą. Przykrywamy ostatnim plackiem. Lekko nasączamy.
Dowolnie dekorujemy (krem, ozdoby itd.)
Porady
Ananasy możemy zastąpić np. brzoskwiniami lub innymi "sztywnymi" owocami.
Komentarze