Tort pod palmami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddziel od białek. Białka upij z cukrem pudrem . Następnie stopniowo dodawaj żółtka dalej ubijaj.
2.Do ubitej masy dodajemy zmieszane i przesiane obie mąki . Drewnianą łopatką delikatnie mieszamy aby nie pozostały żadne grudki. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia .Wlewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180*C po nagrzaniu wkładamy tort i pieczemy przez 40 min .
Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ciasto przestygnie.
3.W między czasie ubijamy śmietanę. Po ostygnięciu ciasta przecinamy je na pól nasączamy ponczem zrobionym z odrobiny wódki i wody smarujemy śmietaną kładziemy wierzch ciasta a następnie smarujemy reszta śmietany tak aby całe ciasto było pokryte śmietaną . Następnie całe ciasto obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na środku ciasta robimy palmę z mandarynki są robione liście w środek mandarynki wsypujemy owoce goi a z trufli startych na tarce robimy łodygę
Porady
Jeśli tort będzie podawany dzieciom zamiast wódki można dodać np. jakiś sok
Komentarze