Tort "malinka pod śniegową pierzynką" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:Mąkę przesiać z proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z octem. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na tortownice o srednicy 26 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. przestudzić i przekroić na pół, można lekko naponczować.
2.Mus malinowy: maliny zmiksować, można przetrzeć przez sitko aby nie było czuć pestek. Dodać wodę postawić z garnkiem na ogniu i zagotować, wsypać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
3.Masa śmietanowa: śmietankę ubić z cukrem na sztywno następnie po łyżce dodawać serka mascarpone.
4.Składanie: 1/2 musu malinowego wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki do stężenia. Na mus wyłożyć 1/2 kremu śmietanowego ( część można pozostawić do obsmarowania boków).Przyłożyć drugim biszkoptem i czynność powtórzyć. Boki i wierzch udekorować pokrojonymi galaretkami i obsypać kokosem.
Komentarze