Tort OKAZJA

4.5 (180 ocen)

  • 15 min

Ten przepis mam od mamy...i go przetestowałam...dla tych co uwielbiają orzechy

  • 15 min

Składniki:

  • CIASTO CIEMNE:
    -9 jajek
    -1 szklanka cukru
    -5 łyżek mąki
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżka proszku do pieczenia
    CIASTO ORZECHOWE:
    -20 dkg orzechów grubo posiekanych
    -5 białek
    -1 niepełna szklanka cukru
    -1 łyżka miodu
    -1 łyżka maki pszennej i ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA:
    -25 dkg margaryny lub masła
    -2 szklanki mleka
    -2 cukry waniliowe
    -5 żółtek
    -1 niepełna szklanka cukru pudru
    -2 łyżki mąki kartoflanej
    -1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Desery

Tort okazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO CIEMNE:
    Białka ubić na sztywną pianę,dodawać stopniowo cukier.Dodać resztę
    składników i upiec.Piec w 170°c około 25 min
    Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.
    CIASTO ORZECHOWE:
    Białka ubić na sztywną pianę ,dodać stopniowo cukier i ubić.
    Dodać resztę składników wymieszać i upiec.Piec w 170°c około 30 min
    Te wszystkie składniki utrzeć razem mikserem.
    Potem ciągle mieszając gotować aż zgęstnieje.
    Tak powstałą masę budyniową pozostawić do ostygnięcia.
    W tym czasie utrzeć 30 dkg margaryny np Kasi i dodawać ostudzoną masę
    budyniową.
    Na koniec podzielić masę tak ,żeby do 1/3 masy dodać kakao aby było
    więcej masy białej na udekorowanie torta.
    PRZEKŁADAĆ:
    Ciasto ciemne +masa jasna
    Ciasto orzechowe+masa ciemna
    Ciasto ciemn
    Wierzch torta można polać polewą czekoladową lub roztopioną
    czekoladą ,
    a boki posmarować masą jasną i obsypać np drobno pokrojonymi orzechami
    resztę udekorować według swego uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować