Tort na każdą okazję

5 (189 ocen)

Tort jest pyszny. Jest prezentem dla teścia na urodziny.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    - 4 jajka
    - 1 szkl cukru
    - 3/4 szkl mąki pszennej
    - 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    - 6 łyżek wody
    - proszek do pieczenia 8g
    - cukier wanilinowy
    - starta skórka z cytryny
    - 1 łyżka masła do wysmarowania formy

    Składniki na krem śmietankowy:

    - 800 ml śmietany 30 %
    - 3 śmitan-fixy
    - 1/2 szkl cukru pudru

    - puszka brzoskwiń

    Dekoracje według gustu a ja zrobiłam taką

    - 3 różyczki
    - 9 listków
    - 5 czerwonych kwiatków
    - posypka biało-różowa
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Przygotowanie:

    Biszkopt

    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szkl cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
    Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szkl cukru.
    Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
    Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni.

    Krem

    Śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder i śmietan-fixy.

    Biszkopt ostudzić i przekroić na trzy części.
    Pierwszą warstwę pokryć częścią kremu i ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie, drugą część pokryć tak samo. Wierch tortu i boki przykryć pozostałym kremem i udekorować.

Porady

Jak chcemy udekorować tort kwiatuszkami ze szprycy to wystarczy ubić więcej śmietany np. 1 l śmietany i 3 śmietan-fixy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować