Czekoladowy , delikatny biszkopt , kawałki czekoladek , warstwa wiśniowa a do tego waniliowa bita śmietana - połączenie które na pewno zadowoli wiele osób :) Ciasto bardzo proste i szybkie
Tort mon cheri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka , cukier , wodę ubić na puszysta pianę . Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną , proszkiem do pieczenia i kakao , przesiać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do tortownicy o średnicy 28 cm , piec około 35 minut w temp. 175*C , Ciasto wystudzić , przekroić na dwa krążki
2.Masa wiśniowa - z wiśni odlać 2 szkl. soku ( jeśli soku jest mniej uzupełnić wodą ) w pół szklanki soku rozpuścić mąkę , resztę soku zagotować z cukrem , na gotujący się sok wlać rozmieszaną mąkę , całość chwilę gotować ( około 1 minuty )
3.Na pierwszy krążek ciasta rozkruszyć/pokroić czekoladki ( robić to nad ciastem ) na czekoladki równo rozprowadzić masę wiśniową , całość schłodzić w lodówce
4.Masa śmietanowa - schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śnieżkami , dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladę , masą śmietanową wyłożyć na warstwę wiśniową , zostawić trochę śmietany do udekorowania tortu
5.Wierzch i boki gotowego tortu posmarować śmietaną , czekoladą zetrzeć na tarce o grubych oczkach , obsypać tort , całość dobrze schłodzić . Tort możemy dodatkowo udekorować czekoladkami lub wiśniami
Komentarze