Mon - cheri

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Łatwe i pyszne ciasto.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6-8 jaj
    -1 szklanka mąki tortowej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka kakao
    -1 szklanka cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    -330ml śmietanki kremówki
    -1 cukier waniliowy
    -1 kompot wiśniowy
    -3 łyżki alkoholu
    -7 łyżeczek żelatyny
    -1 czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mon - cheri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mon cheri 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodawać cukier,cały czas ubijając.Dodawać po jednym żółtku.Dodać przesiane mąki i kakao.Delikatnie wymieszać.Wylać do tortownicy 24cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować).Piec 50min w 170st. lub do suchego patyczka.Upieczony biszkopt wyjąć w formie z piekarnika, rzucić na podłogę z ok pół metra, zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 placki.
  • 2. Masa:
    Wiśnie z kompotu odcedzić i pokroić na kawałki.Sok wiśniowy zagotować - jeśli jest go mniej niż 0,5l to dolać wody.Wymieszać z żelatyną, czekoladą, alkoholem.Odstawić do lekkiego stężenia.
    Kremówkę ubić z cukrem na sztywno.Miksując dodawać tężejącą masę wiśniową.Dodać wiśnie i wymieszać.
    Masą przełożyć placki.Chłodzić aż masa dobrze stężeje, najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować