1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodawać cukier,cały czas ubijając.Dodawać po jednym żółtku.Dodać przesiane mąki i kakao.Delikatnie wymieszać.Wylać do tortownicy 24cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować).Piec 50min w 170st. lub do suchego patyczka.Upieczony biszkopt wyjąć w formie z piekarnika, rzucić na podłogę z ok pół metra, zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 placki.
2.Masa:
Wiśnie z kompotu odcedzić i pokroić na kawałki.Sok wiśniowy zagotować - jeśli jest go mniej niż 0,5l to dolać wody.Wymieszać z żelatyną, czekoladą, alkoholem.Odstawić do lekkiego stężenia.
Kremówkę ubić z cukrem na sztywno.Miksując dodawać tężejącą masę wiśniową.Dodać wiśnie i wymieszać.
Masą przełożyć placki.Chłodzić aż masa dobrze stężeje, najlepiej przez całą noc.
Komentarze