Tort mini mouse - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na koniec dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć. Wyłożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tarta tortownicy (28cm). Piec 30 min. w temp. 180*C. Tak samo przyżądzić biszkopt ciemny dodając do mąk wymieszanych z proszkiem kakao.
2. Przygotować płyn do nasączania i odstawić do wystygnięcia.
3. W rondelku umieszczamy pianki, dodajemy wodę. Rozpuszczamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia do masy stopniowo dodawać cukier puder i mieszać. Masa będzie szybko gęstnięć. Masę ugnieść bardzo delikatnie gdy jest lekko ciepła (można dodać barwnik). Posypać stolnicę cukrem pudrem i rozwałkować. Można także wykonać z masy dekoracje na tort.
4. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanką wrzątku i mieszamy aż się rozpuści. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy niedługo na najniższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
5. Upieczone i wystudzone biszkopty należy przekroić na pół. Ciemną połówkę biszkoptu układamy na paterze,delikatnie nasączamy. Banany kroimy w plasterki i skraplamy sokiem z cytryny. Nasączony krążek biszkoptu smarujemy nutellą, układamy banany i wykładamy schłodzoną w lodówce 1/3 część kremu. Przykrywamy kolejnym krążkiem tym razem jasnym, porządnie nasączamy i smarujemy dżemem. Wykładamy kolejną część kremu. Kładziemy nasączony biszkopt ciemny smarujemy nutellą, układamy banany i masę, przykrywamy ostatnim, nasączonym krążkiem biszkoptu.
6. Dekorujemy przygotowanym lukrem plastycznym, ozdobami marcepanowymi.
Komentarze