TORT MINI MOUSE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dla małego i dużego

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki biszkopt jasny:
    5 jaj
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Składniki biszkopt ciemny:
    5 jaj
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    Składniki krem:
    500g serka mascarpone
    500ml śmietany 36%
    1,5 łyżki żelatyny
    8 łyżek cukru pudru
    Dodatki:
    nutella mały słoiczek
    banan 3 szt.
    słoiczek dżemu porzeczkowego
    sok z cytryny
    Nasączenie:
    czarna herbata z sokiem z cytryny (5-6łyżek) i aromatem cytrynowym (odrobinę)
    Lukier plastyczny z pianek marschmallow:
    350g pianek
    750g cukru pudru
    3łyżki wody
    barwnik spożywczy (różowy)
    Do dekoracji:
    Kwiaty, zwierzątka marcepanowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort mini mouse - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Na koniec dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć. Wyłożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tarta tortownicy (28cm). Piec 30 min. w temp. 180*C. Tak samo przyżądzić biszkopt ciemny dodając do mąk wymieszanych z proszkiem kakao.
    2. Przygotować płyn do nasączania i odstawić do wystygnięcia.
    3. W rondelku umieszczamy pianki, dodajemy wodę. Rozpuszczamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia do masy stopniowo dodawać cukier puder i mieszać. Masa będzie szybko gęstnięć. Masę ugnieść bardzo delikatnie gdy jest lekko ciepła (można dodać barwnik). Posypać stolnicę cukrem pudrem i rozwałkować. Można także wykonać z masy dekoracje na tort.
    4. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanką wrzątku i mieszamy aż się rozpuści. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy niedługo na najniższych obrotach. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
    5. Upieczone i wystudzone biszkopty należy przekroić na pół. Ciemną połówkę biszkoptu układamy na paterze,delikatnie nasączamy. Banany kroimy w plasterki i skraplamy sokiem z cytryny. Nasączony krążek biszkoptu smarujemy nutellą, układamy banany i wykładamy schłodzoną w lodówce 1/3 część kremu. Przykrywamy kolejnym krążkiem tym razem jasnym, porządnie nasączamy i smarujemy dżemem. Wykładamy kolejną część kremu. Kładziemy nasączony biszkopt ciemny smarujemy nutellą, układamy banany i masę, przykrywamy ostatnim, nasączonym krążkiem biszkoptu.
    6. Dekorujemy przygotowanym lukrem plastycznym, ozdobami marcepanowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować