Tort "Myszka Mini"

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny tort czekoladowy! ;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 12 jajek
    2 szkl i 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    8 łyżek mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    1 l mleka
    6 cukrów waniliowych
    4 szkl cukru
    3 kostki margaryny
    2 czekolady deserowe
    50 ml spirytusu
    1 słoik dżemu porzeczkowego / wiśniowego
    1 słoik wiśni drylowanych
    1/4 kg cukru pudru
    1 polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort "myszka mini" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: 8 jajek ubić z 2 szkl cukru. Dodać 2 szkl mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki kakao i 2 łyżeczki proszku. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozłożyć na 2 blaszki, piec w 180°C ok. 15 min. Pozostawić do wystygnięcia.
  • 2. Krem czekoladowy: ugotować masę budyniową. 700 ml mleka zagotować z 2 szkl cukru i 6 cukrami waniliowymi. W 300 ml mleka rozrobić 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej i 4 żółtka. Mieszać do ponownego zagotowania. Odstawić do wystygnięcia.
    Utrzeć 3 kostki margaryny, następnie powoli dodawać ostudzoną masę budyniową i ucierać.
    Rozpuścić 2 czekolady w kąpieli wodnej, dodać do kremu, cienkim strumieniem wlać 50 ml spirytusu i chwile ucierać.
  • 3. Ciasto kroimy na 4 warstwy (każdy biszkopt na pół). Wycinamy kształt "Myszki".
  • 4. Tort składamy warstwami : ciasto, dżem, krem, ciasto, krem, ciasto, krem, wiśnie, ciasto. Całość smarujemy kremem. Dekoracje wykonujemy polewą czekoladową i lukrem. (Lukier: 1 białko ubić na piane i dodać ok. 1/4 kg cukru pudru).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować