Mamba, czyli to co dzieci lubią najbardziej. Pastelowe kolory cieszą oko.
Składniki:
3 biszkopty o średnicy 16 cm
500g śmietany 30%
łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
mały słoiczek powideł śliwkowych
galaretka rubionwa
łyżka lub dwie malin
pół szklanki oranżady czerwonej
paczka rurek z masą śmietankową ok 300 g
ok 40 mamb z różnych kolorach
wstążka do związania
1.Biszkopty nasączamy oranżadą.
Śmietanę ubijamy z pudrem. Dzieli na dwie części. Żelatynę roztapiamy w odrobinie wrzątku. Mieszamy aż do roztopienia, dodajemy łyżkę śmietany a następnie wlewamy całość do jednej części śmietany. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 10 minut.
Pierwszy biszkopt smarujemy powidłami, przykrywamy drugim.
2.Drugi biszkopt smarujemy masa śmietanową, przykrywamy trzecim.
3.Do drugiej części śmietany dodajemy roztopioną w 3/4 szklanki wrzątku galaretkę rubinową. Maliny rozcieramy , dodajemy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Smarujemy całość tortu.
4.Rurki przecinamy na pół, obkładamy tort. Związujemy wstążką. Na wierzchu w " artystycznym nieładzie " układamy gumy.
Porady
Pamiętajmy żeby gumy położyć tuż przed podaniem, bo inaczej roztopi się masa.
Komentarze