Tort malinowo-kokosowy

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Pyszne, lekkie ciasto. Połączenie słodyczy mleka kokosowego i kwaskowatości malin świetnie sprawdzi się na upalne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 g herbatników maślanych
    100 g płatków owsianych
    300 g jogurtu
    200 g cukru pudru (można zastąpić Stevią lub słodzikiem)
    200 g białej czekolady (dobrej jakościowo)
    9 łyżeczek żelatyny
    400 g śmietanki kremówki 30-36% + 150 ml
    450 g mleczka kokosowego (w puszce, niesłodzone)
    500g malin
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Tort malinowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozgnieść wałkiem bardzo drobno, płatki zmielić lub rozdrobnić blenderem (nie za drobno). Wymieszać razem płatki i herbatniki. W garnuszku zagotować 150 ml śmietanki i w tym rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę. Lekko schłodzoną czekoladę wymieszać z herbatnikami i wyłożyć spód tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem. Przygotowany spód schładzamy w lodówce.
  • 2. Rozpuścić żelatynę w niedużej ilości wrzątku. Jogurt, mleczko kokosowe i cukier puder wymieszać. 1/2 malin posiekać nożem, dodać do masy. Dodać żelatynę, całość zmiksować, dodać resztę malin (można zostawić część do dekoracji) i lekko schłodzić, aż zacznie się delikatnie ścinać. W czasie schładzania śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką. Wylać masę na schłodzony spód.
  • 3. Tort musi leżakować w lodówce przynajmniej całą noc, a nawet dłużej, by spód nabrał wilgoci. Przed podaniem dekorujemy malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować