Pyszne, lekkie ciasto. Połączenie słodyczy mleka kokosowego i kwaskowatości malin świetnie sprawdzi się na upalne dni.
60 min
Składniki:
50 g herbatników maślanych
100 g płatków owsianych
300 g jogurtu
200 g cukru pudru (można zastąpić Stevią lub słodzikiem)
200 g białej czekolady (dobrej jakościowo)
9 łyżeczek żelatyny
400 g śmietanki kremówki 30-36% + 150 ml
450 g mleczka kokosowego (w puszce, niesłodzone)
500g malin
Tort malinowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozgnieść wałkiem bardzo drobno, płatki zmielić lub rozdrobnić blenderem (nie za drobno). Wymieszać razem płatki i herbatniki. W garnuszku zagotować 150 ml śmietanki i w tym rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę. Lekko schłodzoną czekoladę wymieszać z herbatnikami i wyłożyć spód tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem. Przygotowany spód schładzamy w lodówce.
2.Rozpuścić żelatynę w niedużej ilości wrzątku. Jogurt, mleczko kokosowe i cukier puder wymieszać. 1/2 malin posiekać nożem, dodać do masy. Dodać żelatynę, całość zmiksować, dodać resztę malin (można zostawić część do dekoracji) i lekko schłodzić, aż zacznie się delikatnie ścinać. W czasie schładzania śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką. Wylać masę na schłodzony spód.
3.Tort musi leżakować w lodówce przynajmniej całą noc, a nawet dłużej, by spód nabrał wilgoci. Przed podaniem dekorujemy malinami.
Komentarze