Tort karmelowa kaskada

0 (0 ocen)

Pyszny karmelowy tort z niezwykłą dekoracją z mieniących się w świetle karmelowych kaskad.

Składniki:

  • proporcje na tortownicę o średnicy 20cm:
    ciasto:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szczypta soli
    2 łyżki ciemnego kakao
    50 ml likieru kawowego
    5 łyżek mąki pszennej typ 405
    krem:
    150 g cukru
    100 g masła
    500 ml mleka
    200 ml słodkiej śmietanki
    4 żółtka
    50 g mąki ziemniaczanej i skrobi kukurydzianej w proporcjach pół na pół lub budyń śmietankowy

    200 g śmietanki 42%

    poncz:
    150 ml kawy z wódką
    dekoracja:
    50 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort karmelowa kaskada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Do sztywnej piany wsypać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Do żółtek, wsypujemy kakao i alkohol - razem miksujemy. Masę wlewamy do ubitej piany z białek i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach C około 35 minut.

    Upieczone ciasto przekładamy na kratkę kuchenną i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony spód kroimy na 3 części.
  • 2. Przygotowanie kremu karmelowego:
    Cukier topimy na jasnobrązowy karmel. Karmel zdejmujemy z ognia, ostrożnie wlewamy śmietankę. Ponownie stawiamy na ogień i mieszamy za pomocą trzepaczki, aż karmel się rozpuści i połączy ze śmietanką. W tym czasie mleko roztrzepujemy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Gdy karmel połączy się ze śmietanką dodajemy masło, wlewamy mleko i gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką do momentu zgęstnienia masy.

    Blaty ciasta skrapiamy kawą, a następnie smarujemy jeszcze gorącym kremem karmelowym. Przełożone ciasto odstawiamy do momentu wystygnięcia kremu.

    Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Śmietaną smarujemy wierzch tortu. Tort odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • 3. Wykonanie dekoracji:
    W garnuszku topimy cukier na jasnobrązowy karmel. Gorący karmel za pomocą łyżki wylewamy na papier do pieczenia tworząc na nim esy floresy. Odstawiamy do zastygnięcia i całkowitego ostudzenia karmelu.

    Dekorację karmelową układamy na torcie tuż przed jego podaniem.

Porady

Porada: Jeśli karmel zrobi się zbyt twardy podczas robienia dekoracji należy go ponownie podgrzać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować