1.Biszkopt cynamonowy:jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno tortownicy), wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na dwa krążki i nasączyć sokiem jabłkowym.
Biszkopt kakaowy: jaja utrzeć z cukrem do białości, mąki przesiać wraz z proszkiem i kakao i dodać do masy. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować tłuszczem ( tylko dno) i wysypać bułką tartą. Wlać masę i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika ( 170 stopni z termoobiegiem) i piec przez około 30-35 minut. Ostudzić.
2.Jabłka prażone. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić na suchą i rozgrzaną patelnię, dodać trochę cukru i prażyć mieszając, aż jabłka zmiękną. Następnie dodać przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Masa śmietanowa: śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier puder, śmietanfiks i serki homogenizowane.
Genaż: śmietanę podgrzać, rozpuścić w niej połamane czekolady.
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
3.Na nasączonym biszkopcie cynamonowym wyłożyć uprażone jabłka, na nich połowę masy śmietanowej, przykryć biszkoptem kakaowym( nie nasączać!). Na biszkopcie kakaowym rozsmarować resztę masy śmietanowej i przykryć drugim biszkoptem cynamonowym. Na wierzchu rozprowadzić jeszcze ciepłą polewę, posypać uprażonymi orzechami i udekorować cukrowymi motylkami.
Porady
Tort należy zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Komentarze