Tort dyniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort dyniowy wymyśliłam sama opierając się o wiedzę jaką posiadałam piekąc inne ciasta.Zrobiłam go na konkurs kulinarny :Złota dynia w Morzyczynie. Nigdy wcześniej nie brałam udziału w konkursach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:5 jaj,
    1 szklanka mąki tortowej,
    1 szklanka cukru.
    2łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa:średniej wielkości dynia 2-3kg,
    1kg jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    1,5 szklanki cukru,
    1kostka masła,
    2 żółtka,
    0,5 l śmietany 30%,
    2 łyżki cukru pudru.
    Dekoracja:pestki dyni łuskanej,
    elementy wycięte z dyni konserwowej :konserwujemy tak jak ogórki w occie tylko więcej cukru.
    Dekorujemy według uznania możemy stosować inne dekoracje,
    pisać pisakami do tortów, używać wiórek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:5 białek ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijamy mikserem.Po 3 min dodajemy stopniowo żółtka cały czas ubijając.Gdy wszystko się połączy wyłączamy mikser wsypujemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy albo na najniższych obrotach miksera albo ręcznie drewnianą łyżką.
  • 2. Masa:Umytą dynę kroimy,obieramy,wyciągamy pestki,kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do garnka z wodą i obgotowujemy ok 10 min.Przekładamy do rondla dodajemy jabłka i blenderem miksujemy, gdy całość się połączy dodajemy 3/4 szklanki cukru i mieszając smażymy 30 minut pod przykryciem (sitem) gdyż tworzą się wulkany. Pod koniec dodajemy 2 galaretki cytrynowe nierozpuszczone intensywnie mieszając.
  • 3. Biszkopt kroimy na 3 części. Na pierwszą część wylewamy 1/3 gorącej masy. Pozostałą masę chłodzimy i dodajemy do utartego masła z 3/4 szklanki cukru i 2 żółtek. Dokładamy do pierwszej warstwy tortu jedną drugą zimnej masy gdy tamta zastygnie. Przykrywamy drugą częścią biszkopta, wykładamy drugą część masy a na nią ubitą mikserem śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru zostawiając trochę do dekoracji.. Przykrywamy ostatnim plackiem biszkopta. Smarujemy pozostawioną wcześniej częścią bitej śmietany wierzch tortu, dekorujemy wg. uznania dynią, wiórkami, bitą śmietaną.

Porady

Można przygotować sobie wcześniej dżem dyniowo-jabłkowy i przechowywać zagotowany w słoikach. Gdy chcemy robić ciasto tylko podgrzewamy i dodajemy galaretki. Jeśli dżemu wyjdzie za dużo można użyć wg. potrzeb. Można również przygotowaną masę wylać na biszkopty i zalać galaretką cytrynową lub agrestową. Również bardzo smaczne ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować