Płonący tort dyniowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort jest bardzo sycący, a swoim wyglądem na pewno zachwyci gości...

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
    4 jajka,
    2 szklanki startej dyni,
    2 szklanki cukru,
    1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    łyżeczka cynamonu.

    Krem:
    300g obranej dyni,
    500g serka mascarpone,
    100g białej czekolady.

    Beza szwajcarska:
    200g drobnego cukru,
    4 białka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Płonący tort dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Dodać kolejno żółtka. Dodawać na przemian olej oraz mąkę przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać cynamon oraz dynię startą na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm.

    Piec około 50-60minut w temp. 180-190st. Ostudzić i przekroić na 3 części.
  • 2. Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować około 15minut. Następnie odcedzić i ostudzić, po czym zblendować na puree. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Serek zmiksować z dynią, dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować na gładki krem. Masą przełożyć blaty ciasta.
  • 3. W kąpieli wodnej mieszać białka z cukrem przez około 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i ubijać aż masa stanie się sztywna. Pianę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tworząc fantazyjne esy floresy. Całość podgrzewać palnikiem do creme brulee, aż beza stanie się odrobinę brązowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Dynia Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

tort dyniowy

To może cię zainteresować