Tort zrobiłam dla najstarszego wnuczka, na 14 urodziny, dla zapalonego piłkarza.Tort z masą truskawkową i kremem straciatella. Tort z ciemnym ganasz i postaciami piłkarzy z mleka w proszku.
masa truskawkowa:
-700 g.truskawek(można mrożonych)
-1 szklanka cukru
-1 szklanka wody do truskawek
-2 budynie śmietankowe
-1 szklanka wody do budyniu
-1 galaretka truskawkowa
150 ml.-fruzeliny jagodowej
krem straciatella:
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-400 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-5 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody
-50 g. czekolady deserowej
Tort dla piłkarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok.30 min.170*. =============
Następny biszkopt upiec tak samo, lecz bez kakao.=====Po przestygnięciu, przekroić każdy na dwa krążki.Jedna część jasna,będzie zbędna, można wykorzystać do innego tortu.
2.Jeden ciemny krążek biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczając, wyżej boki.
3.masa truskawkowa-Truskawki wraz z cukrem i 1 szklanką wody, pogotować do rozgotowania. Można zblenderować, albo przetrzeć przez sitko.Zagotować ponownie i ugotować budynie, rozmieszane z drugą szklanką wody. Odstawić z palnika i zaraz domieszać galaretkę.Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać do tortownicy, na biszkopt.
5.krem straciatella- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt i serek.Następnie dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec delikatnie wkręcić utartą czekoladę, na tarce jarzynowej. Wylać na biały biszkopt w tortownicy.
6.Przykryć drugim ciemnym krążkiem biszkoptowym.Schłodzić w lodówce, co najmniej 1 godzinę.
7.Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
8.Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, często mieszając. Ostudzić do konsystencji miękkiego masła. Posmarować cały tort, dobrze jest rozdzielić na dwa etapy smarowania. Jak pierwsza warstwa stwardnieje, poprawić resztą ganasz.
9.przygotowanie szablonów-Wzory sylwetek piłkarzy, odrysować z komputera i powycinać.
10.Zrobić projekt.
11.ozdoby z mleka w proszku-Zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.Wałkować i wycinać w/g szablonów postacie piłkarzy.
12.Wyciąć literki i postacie.Postacie układać na zagiętych kartonikach,(pod spód włożyć kredkę) żeby były troszkę wypukłe.
Komentarze