TORT DLA PIŁKARZA

4.5 (196 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort zrobiłam dla najstarszego wnuczka, na 14 urodziny, dla zapalonego piłkarza.Tort z masą truskawkową i kremem straciatella. Tort z ciemnym ganasz i postaciami piłkarzy z mleka w proszku.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt ciemny:
    -5 jajek
    -3/4 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    biszkopt jasny(1/2 blatu potrzebna):
    -5 jajek
    -3/4 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -1 łyżeczka proszku do piecz.

    masa truskawkowa:
    -700 g.truskawek(można mrożonych)
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka wody do truskawek
    -2 budynie śmietankowe
    -1 szklanka wody do budyniu
    -1 galaretka truskawkowa

    150 ml.-fruzeliny jagodowej

    krem straciatella:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -400 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -50 g. czekolady deserowej

    ganasz czekoladowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -5 gorzkich czekolad-500 g.

    masa plastyczna z mleka w proszku:
    -250 g. mleka w proszku
    -250 g. cukru pudru
    -parę łyżek mleka w płynie

    -parę kropli olejku migdałowego
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Tort dla piłkarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok.30 min.170*. =============
    Następny biszkopt upiec tak samo, lecz bez kakao.=====Po przestygnięciu, przekroić każdy na dwa krążki.Jedna część jasna,będzie zbędna, można wykorzystać do innego tortu.
  • spód tortu 2. Jeden ciemny krążek biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczając, wyżej boki.
  • masa truskawkowa 3. masa truskawkowa-Truskawki wraz z cukrem i 1 szklanką wody, pogotować do rozgotowania. Można zblenderować, albo przetrzeć przez sitko.Zagotować ponownie i ugotować budynie, rozmieszane z drugą szklanką wody. Odstawić z palnika i zaraz domieszać galaretkę.Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać do tortownicy, na biszkopt.
  • 2 blat 4. Przykryć białym blatem biszkoptowym.Posmarować fruzeliną.
  • krem straciatella 5. krem straciatella- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt i serek.Następnie dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Na koniec delikatnie wkręcić utartą czekoladę, na tarce jarzynowej. Wylać na biały biszkopt w tortownicy.
  • 3 blat 6. Przykryć drugim ciemnym krążkiem biszkoptowym.Schłodzić w lodówce, co najmniej 1 godzinę.
  • przełożony tort 7. Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
  • ganasz 8. Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance, często mieszając. Ostudzić do konsystencji miękkiego masła. Posmarować cały tort, dobrze jest rozdzielić na dwa etapy smarowania. Jak pierwsza warstwa stwardnieje, poprawić resztą ganasz.
  • wzór 9. przygotowanie szablonów-Wzory sylwetek piłkarzy, odrysować z komputera i powycinać.
  • projekt 10. Zrobić projekt.
  • wycinanie piłkarzy 11. ozdoby z mleka w proszku-Zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.Wałkować i wycinać w/g szablonów postacie piłkarzy.
  • ozdoby 12. Wyciąć literki i postacie.Postacie układać na zagiętych kartonikach,(pod spód włożyć kredkę) żeby były troszkę wypukłe.
  • dekoracje 13. Za pomocą miękkiego masła, przykleić ozdoby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować