Tort dla piłkarza na bazie serka mascarpone ;)

4.5 (163 ocen)

Niezwykły prezent dla piłkarza ;) a także dla wszystkich smakoszy lubiących nieziemskie słodkości.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    Masa:
    500 g serka mascarpone
    6 żółtek w temperaturze pokojowej
    cukier waniliowy
    ok. 1/4 szkl cukru
    0,5 l słodkiej śmietanki kremówki (minimum 30%- musi być dobrze schłodzona)
    2,5 łyżeczki żelatyny
    ok 2 szkl. musu truskawkowego (zmiksowane rozmrożone lub świeże truskawki)
    dodatkowo:
    sok z cytryny, woda + cukier do nasączenia biszkoptu
    kwaskowaty dżem np. z porzeczek lub borówek do smarowania biszkoptu (niekoniecznie)

    Masa cukrowa:
    800g cukru pudru
    100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
    4 łyżeczki żelatyny
    70ml wody
    ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy

Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort dla piłkarza na bazie serka mascarpone ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa cukrowa- należy ją przygotować kilka dni wcześniej, aby mogła trochę poleżeć w lodówce przed rozwałkowaniem :).

    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).

    Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  • 2. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). Ja piekłam biszkopt w blaszanej misce, aby kształtem przypominał piłkę. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
  • 3. Masa na bazie serka mascarpone:
    Żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody. Musi być rozpuszczona tak, aby nie było grudek.

    Żółtka ubijam z cukrem i cukrem waniliiowym na puszystą masę. Nastepnie cienkim strumieniem powoli dodaje żelatyne. Potem dodaję stopniowo mascarpone i ubijam, aż połączy się dokładnie z żółtkami. Do masy dodaję powoli truskawki i dobrze mieszam.
    W oddzielnym naczyniu ubijam na sztywno kremówkę i dodaję ją do kremu delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera.

    Masę tą można przygotować również bez jajek. Wtedy ubijam mascarpone z cukrami, dodaję mus truskawkowy i powoli dodaję rozpuszczoną żelatyne jak powyżej. Na koniec ubijam śmietanę i delikatnie dodaję do masy.

    Spód torta nasączam mieszanka z cytryny, wody i cukru i smaruję dżemem. Na to nakładam masę. Tak samo postępuję z następnymi biszkoptami.
  • 4. Wykończenie tortu:
    Masę cukrową rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie). Z odrysowanych sześciokątów wykrawałam łatki i przyklejałam na tort posmarowany dżemem porzeczkowym. Ciemny kolor uzyskałam, posypując niektóre z nich kakao.

Porady

Zanim przykryjemy tort masa cukrową musimy go dobrze schłodzić, aby masa nie zjeżdżała z dżemu (tort robiłam na urodziny w czerwcu i jak widać na zdjęciu, zaczął mi się troszkę rozklejać przez co wyszedł mało estetycznie). Możemy również kupić gotową masę lukrową i tylko ją rozwałkować. Truskawki możemy zastąpić innymi owocami sezonowymi, bądź mrożonymi :).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować