Krem czekoladowy- 2 czekolady mleczne, 2 czekolady gorzkie, 500 ml kremówki.
Krem czekoladowy robię dzień wcześniej , śmietan podgrzewam wrzucam do niej połamane czekolady i mieszam aż się całkowicie rozpuszczą. Następnego dnia wsypuję 2 paczki śmietanka śnieżka i miksuję na jednolitą masę i krem gotowy , jest pyszny.
Tort dla córki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier i żółtka miksując, mąki mieszam razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam drewnianą łyżką razem z masą białkową. Przekładam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia średnica formy 26 cm, pieczemy w 170 stopniach około 40 min
Krem ; śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem dodając na koniec śmietan fix
Krem czekoladowy robię dzień wcześniej ,
śmietanę podgrzewam wrzucam do niej połamane czekolady i mieszam aż się całkowicie rozpuszczą. Następnego dnia wsypuję 2 paczki śmietanka śnieżka i miksuję na jednolitą masę i krem gotowy ,
2.Biszkopt po upieczeniu wyjmuję zaraz z piekarnika i opuszczam go na podłogę z wysokości 40 cm, wtedy biszkopt nie upadnie bo wyjdzie powietrze.Kroję go na 3 blaty, kazdy nasączam sokiem z brzoskwiń z puszki, następnie smaruję 2 blaty dzemem smak dowolny i nakładam krem na spód śmietankowy na śmietanę rozkładam pokrojone i osączone brzoskwinie z puszki ,następny blat smaruj,e kremem czkoladowym no i nakładam 3 blat .
3.Cały tort smaruję kremem śmietankowym, boki tortu obkładam połówkami orzechów włoskich a także obsypuję posypką czekoladową ,ozdabiam również koralikami i ozdobami które sama robię z masy cukrowej.
Porady
tort nie opadnie jeżeli opuścimy go na podłogę z wysokości 40-50 cm.
Komentarze