Uwielbiam piec słodkości dla rodzinki. Ostatnio miałam okazję upiec tort dla chrześniaka na 5 urodziny, którego pasjonują dinozaury. A że nie miałam ciekawych pomysłów, postanowiłam sama coś wymyśleć. Efekt był przepyszny.
3 godz.
Składniki:
SKŁADNIKI:
Biszkopt : (składniki na 1 biszkopt)
- 6 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej + jedna łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz do nasączenia: ( wszystkie składniki dokładnie mieszamy)
- 2 szklanki przegotowanej wody
- sok z 1.5 cytryny
- 2-3 łyżki rumu ( można zastąpić spirytusem i dodać olejek rumowy)
Masa do przełożenia:
- 1 litr śmietany kremówki ( 36%)
- 4 śmietanfiksy
- 2 śnieżki
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
Masa do dekoracji:
- 0,5 litra śmietany (36%)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 śmietanfiksy
- 1 śnieżka
- barwnik spożywczy ( ja użyłam żółty i niebieski)
- duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
1.1) Pieczemy dwa biszkopty . Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy . Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni C. Studzimy i przekrawamy na 2 placki. W sumie mamy 4 blaty biszkoptu.
2) Schłodzoną śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu dodając powoli cukier, śmietanfiksy i śnieżkę w proszku. Blaty biszkoptu nasączamy kolejno przygotowanym ponczem. Po nasączeniu 1 warstwy rozkładamy połowę śmietany i przykrywamy drugim plackiem. Następnie nasączamy i rozprowadzamy dżem z czarnej porzeczki( może być brzoskwiniowy lub ananasowy). Na trzeci blat po nasączeniu wykładamy resztę śmietany i przykrywamy ostatnim plackiem- nasączamy.
3) Do dekoracji ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder , śmietanfiksy oraz śnieżkę w proszku. Dzielimy na dwie porcje i do każdej dodajemy barwnik wg. uznania. Przygotowaną masą dekorujemy tort.
Komentarze