SKŁADNIKI NA 2 BISZKOPTY:
10 jajek
1 szkl cukru
1 ½ szkl mąki pszennej
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
2 opakowania gotowego kremu czekoladowego w proszku.
PONADTO:
70 dag świeżych wiśni, wypestkowanych i przekrojonych (mogą być mrożone lub z kompotu - odsączone)
100 ml wódki
do świeżych wiśni 3 łyżki cukru
tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracji
Tort czekoladowy marcello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie zalewamy alkoholem, dodajemy cukier. Odstawiamy najlepiej na całą noc.
2.Pieczemy 2 identyczne biszkopty: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonych papierem tortownic o średnicy 25 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 25-30 minut. Zimne biszkopty podzielić na pół.
3.Każdy blat (4 sztuki) nasączamy sokiem uzyskanym z wiśni. Przekładamy kremem i wiśniami.
4.Gotowy tort posypujemy startą czekoladą i schładzamy.
Komentarze