Marcello

  • wyświetlono: 2707 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Marcello jest bardzo wykwintnym ciastem, które idealnie nadaje się do podania podczas ważnych uroczystości.

  • 90min

Składniki

Ciasto
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki
4 jajka
2 łyżki kakao
½ szklanki wody
½ szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem
1 kostka margaryny
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mleka
30 dag trufli
3 żółtka
kieliszek spirytusu

oraz namoczone w spirytusie rodzynki, wiśnie i orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Marcello

  • ciasto marcello1. Ciasto

    Cukier i kakao mieszamy, dolewamy wodę i gotujemy, na koniec wlewamy olej i studzimy. Gdy masa ostygnie dodajemy żółtka ciągle mieszając, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i łączymy z masą.


    kieliszek spirytusu
    Mleko zagotować i dodać trufle – rozpuścić je dokładnie ciągle mieszając. Ostudzić.
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie dodać stopniowo mleko z truflami i spirytus.

    Biszkopt przeciąć na pół i przełożyć masą. Część zostawić i posmarować na wierzchu ciasta. Posypać namoczonym w alkoholu rodzynkami, wiśniami i orzechami. Polać czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...

Pychotka

Dodane przez: czarrna

Pychotka

Pyszne połączenie chrupiących orzechów,...

Babeczki brownies

Dodane przez: czarrna

Babeczki brownies

Wilgotne i mocno czekoladowe :)

Rożki z jabłkami

Dodane przez: czarrna

Rożki z jabłkami

Robiłam je jako dziecko z moją...