Tort czekoladowo-wiśniowy

0 (0 ocen)

  • Średni

Tort z delikatną masą serową i soczystymi owocami

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - masło: 180 gramów
    - kakao: 40 gramów
    - mąka ziemniaczana: 50 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - migdały (mielone): 100 gramów
    - wiśnie (ze słoika): 500 gramów
    - dżem (z wiśni): 7 łyżek
    - twaróg (kremowy): 200 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - Żelatyna: 6 łyżek
    - śmietana: 400 mililitrów
    - polewa z gorzkiej czekolady: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Tort czekoladowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 °C
    (z termoob.: do 160 °C). Jaja
    rozdzielić. Masło utrzeć ze 150 g
    cukru na puch. Wlać żółtka, wymieszać.
    Kakao wymieszać z mąką
    ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia,
    przesiać na masę. Dodać migdały.
    Białka ubić z 50 g cukru na sztywną
    pianę, wyłożyć na ciasto, ostrożnie
    wymieszać. Ciasto rozprowadzić
    w tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej
    pergaminem, piec ok. 45 min.
  • 2. Wiśnie odcedzić, wymieszać
    z 4 łyżkami dżemu. Ser utrzeć
    z cukrem na gładką masę. Żelatynę
    rozpuścić, wymieszać z 2 łyżkami
    masy serowej, dodać do reszty masy.
    Masę wstawić do lodówki. Kiedy
    zacznie tężeć, dodać śmietanę kremówkę
    ubitą na sztywno
  • 3. Wystudzone ciasto przekroić na
    2 placki. Na dolnym placku rozprowadzić
    masę serową, następnie
    wyłożyć na nią wiśnie. Przykryć drugim
    plackiem. 3 łyżki dżemu utrzeć
    na gładko z 1 łyżką wody, rozprowadzić
    na cieście. Polewę czekoladową
    posiekać, włożyć do miski i rozpuścić
    w gorącej kąpieli wodnej.
    Tort posmarować grubą warstwą
    jeszcze ciepłej polewy. Odstawić,
    aby czekolada zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować