Tort czekoladowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 °C
(z termoob.: do 160 °C). Jaja
rozdzielić. Masło utrzeć ze 150 g
cukru na puch. Wlać żółtka, wymieszać.
Kakao wymieszać z mąką
ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia,
przesiać na masę. Dodać migdały.
Białka ubić z 50 g cukru na sztywną
pianę, wyłożyć na ciasto, ostrożnie
wymieszać. Ciasto rozprowadzić
w tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej
pergaminem, piec ok. 45 min.
2.Wiśnie odcedzić, wymieszać
z 4 łyżkami dżemu. Ser utrzeć
z cukrem na gładką masę. Żelatynę
rozpuścić, wymieszać z 2 łyżkami
masy serowej, dodać do reszty masy.
Masę wstawić do lodówki. Kiedy
zacznie tężeć, dodać śmietanę kremówkę
ubitą na sztywno
3.Wystudzone ciasto przekroić na
2 placki. Na dolnym placku rozprowadzić
masę serową, następnie
wyłożyć na nią wiśnie. Przykryć drugim
plackiem. 3 łyżki dżemu utrzeć
na gładko z 1 łyżką wody, rozprowadzić
na cieście. Polewę czekoladową
posiekać, włożyć do miski i rozpuścić
w gorącej kąpieli wodnej.
Tort posmarować grubą warstwą
jeszcze ciepłej polewy. Odstawić,
aby czekolada zastygła.
Komentarze