Tort brzoskwiniowy

4.5 (152 ocen)

  • 2 godz.

Ten tort jest pierwszym, który przygotowałam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 (250ml) szklanka cukru
    1(250ml) szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa brzoskwiniowa:
    3 łyżki (stołowe) cukru
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    70g margaryny
    1 i 1/4 szklanki wody
    2 budynie waniliowe
    Krem:
    1 litr śmietanki 30%
    2 cukry waniliowe
    4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, stopniowo dodając cukier. następnie dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wykładamy do tortownicy o średnicy 32 cm i pieczemy przez 35 min . w temp. 180 stopni. Następnie pieczemy kolejny biszkopt. Oba zostawiamy aby wystygły.
  • 2. Wystudzone krążki przekrajamy na pół i skrapiamy mocną herbatą.
  • 3. Szklankę soku z brzoskwiń z puszki wlewamy do garnka, dodajemy margarynę. Zagotowujemy. W międzyczasie budynie rozpuszczamy z wodą i cukrem. Resztę wody dolewamy do soku i margaryny. Następnie do gotujących się już składników wlewamy budynie i szybko mieszamy. Chwilę gotujemy. Później ciepłą masę wylewamy na jeden z czterech krążków biszkoptu. Studzimy.
  • 4. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy z ok. 100 ml wrzącej wody. Następnie do schłodzonej wcześniej miski wlewamy 0,5 litra śmietanki i 1 cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno, następnie wlewamy żelatynę.
  • 5. Krem śmietanowy rozsmarowujemy na krążkach biszkoptu i układamy równo jeden na drugim. Górę ozdabiamy kremem i owocami lub innymi dekoracjami.

Porady

Zamiast brzoskwiń możemy wykorzystać inne owoce, np. truskawki, ananasy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować