Tort brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, stopniowo dodając cukier. następnie dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wykładamy do tortownicy o średnicy 32 cm i pieczemy przez 35 min . w temp. 180 stopni. Następnie pieczemy kolejny biszkopt. Oba zostawiamy aby wystygły.
2.Wystudzone krążki przekrajamy na pół i skrapiamy mocną herbatą.
3.Szklankę soku z brzoskwiń z puszki wlewamy do garnka, dodajemy margarynę. Zagotowujemy. W międzyczasie budynie rozpuszczamy z wodą i cukrem. Resztę wody dolewamy do soku i margaryny. Następnie do gotujących się już składników wlewamy budynie i szybko mieszamy. Chwilę gotujemy. Później ciepłą masę wylewamy na jeden z czterech krążków biszkoptu. Studzimy.
4.2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy z ok. 100 ml wrzącej wody. Następnie do schłodzonej wcześniej miski wlewamy 0,5 litra śmietanki i 1 cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno, następnie wlewamy żelatynę.
5.Krem śmietanowy rozsmarowujemy na krążkach biszkoptu i układamy równo jeden na drugim. Górę ozdabiamy kremem i owocami lub innymi dekoracjami.
Porady
Zamiast brzoskwiń możemy wykorzystać inne owoce, np. truskawki, ananasy.
Komentarze