Tort bezowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do zamrażalnika wkładamy szklaną miskę.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po łyżce, powoli cukier puder, aż masa stanie się gęsta i lepka.
Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Trzy blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą wylewamy 1/3 masy białkowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, z termoobiegiem przez półtorej godziny. Po upieczeniu uchylamy delikatnie piekarnik.
400 g truskawek szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Dosładzamy cukrem i podgrzewamy aż owoce puszczą sok. Wyłączamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Wyciągamy miskę z zamrażalnika, wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i ubijamy aż śmietanka będzie gęsta.
Jeden płat ciasta układamy na paterze, smarujemy bitą śmietaną, polewamy sosem truskawkowym, przykrywamy drugim płatem, smarujemy resztą śmietany i dekorujemy świeżymi truskawkami.
Podajemy od razu.
Porady
Śmietanę i na płatach bezowych należy położyć tuż przed podaniem. Inaczej tort się rozpłynie.
Komentarze