tort bezowo-cytrynowy

4.5 (150 ocen)

  • 3 godz.

Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • średnica 25 cm:
    na bezę:
    8 białek
    400 g drobnego cukru
    półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej
    półtorej łyżeczki octu lub soku z cytryny
    krem:
    3 małe cytryny
    2 jajka
    2 żółtka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    200 g cukru
    1 łyżka oleju
    125 g mascarpone
    125 g kremówki
    borówki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Tort bezowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić. Kiedy będą już sztywne dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Masę białkową podzielić na połowę i rozsmarować na kółkach. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C a następnie zmniejszyć tempearturę do 120*C i suszyć jeszcze około 90 minut.
  • 2. Z cytryny ztrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przelać do rondelka, dodać cukier, żółtka, jajka, mąkę ziemniaczaną i olej, Gotowac powoli, mieszając aż zgęstnieje, ostudzić. Zmiksować krem cytrynowy z mascarpone, a nastęonie dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać.
  • 3. Krążki bezowe przekładać kremem a n wierzchu położyć borówki.

Porady

Tort można udekorować plasterkami cytryny lub innymi owocami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować