Tort bezowo- chałwowy

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Moja rodzina uwielbia ten tort. Elegancko się prezentuje i jest łatwy w przygotowaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jajek
    szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki octu
    szklanka mąki (odjąć 2 łyżki)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki octu
    szklanka mąki (odjąć 2 łyżki)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka ciemnego kakao
    Masa z chałwy:
    150g chałwy waniliowej
    2 żółtka
    200g masła
    opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki mleka
    płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    Masa z czekolady:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    200g masła
    100g gorzkiej czekolady
    Polewa:
    50g czekolady gorzkiej
    50g czekolady mlecznej
    40g masła
    około 150g białych bezów
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Tort bezowy

Tort bezowo- chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia, dodajemy powoli do ubitych białek z cukrem.Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Tak samo robimy biszkopt ciemny, na końcu dodając kakao. Biszkopt biały przecinamy na dwa blaty tortowe.
  • 2. Masa z chałwy:
    Do rondla wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier puder, żóltka i wlać mleko. Wszystko roztrzepać trzepaczką, postawić na palniku mieszając cały czas. Gdy masa budyniowa będzie gęstnieć zdjąć z ognia. Ostudzony budyń połączyć z utartym masłem i na koniec dodać pokruszoną chałwę po czym wymieszać. Masę podzielić na dwie porcje.
  • 3. Masa z czekolady:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Masło utrzeć i połączyć z czekoladą.
    Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka i dalej ubijać, masę jajeczną dodać do masła i delikatnie wymieszać do połączenia. Masę podzielić na dwie porcje.
  • 4. Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać masło i wymieszać.
    Każdy blat tortowy nasączamy wodą lub wodą z cukrem.
  • 5. Ułożenie tortu:
    - biszkopt ciemny
    - masa z chałwy
    - pokruszone bezy
    - masa z czekolady
    - biszkopt biały 1/2
    - masa z chałwy
    - biszkopt biały 1/2
    - cały tort posmarować masą z czekolady
    - boki tortu ozdobić pokruszonymi bezami
    - na wierzchu tortu dookoła ułożyć bezy
    - wylać polewę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować