Tort bezowo- chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia, dodajemy powoli do ubitych białek z cukrem.Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Tak samo robimy biszkopt ciemny, na końcu dodając kakao. Biszkopt biały przecinamy na dwa blaty tortowe.
2.Masa z chałwy:
Do rondla wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier puder, żóltka i wlać mleko. Wszystko roztrzepać trzepaczką, postawić na palniku mieszając cały czas. Gdy masa budyniowa będzie gęstnieć zdjąć z ognia. Ostudzony budyń połączyć z utartym masłem i na koniec dodać pokruszoną chałwę po czym wymieszać. Masę podzielić na dwie porcje.
3.Masa z czekolady:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Masło utrzeć i połączyć z czekoladą.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka i dalej ubijać, masę jajeczną dodać do masła i delikatnie wymieszać do połączenia. Masę podzielić na dwie porcje.
4.Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać masło i wymieszać.
Każdy blat tortowy nasączamy wodą lub wodą z cukrem.
5.Ułożenie tortu:
- biszkopt ciemny
- masa z chałwy
- pokruszone bezy
- masa z czekolady
- biszkopt biały 1/2
- masa z chałwy
- biszkopt biały 1/2
- cały tort posmarować masą z czekolady
- boki tortu ozdobić pokruszonymi bezami
- na wierzchu tortu dookoła ułożyć bezy
- wylać polewę
Komentarze