Tort "30-latek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt pierwszy
Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. bialka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,gdy już piana jest gotowa dodajemy cukier puder i cukier waniliowy,ubijamy dalej aż masa stanie się lśniąca,następnie dodajemy żółtka.teraz dodajemy odrobinkę octu.
Mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy,dodajemy do masy-mieszamy łyżka drewnianą-nie miksujemy!!!!!! - energicznie mieszamy aż składniki się połączą.
Biszkopt przelewamy na wysmarowaną i obsypana mąką tortownicę pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-35minut:
pierwsze 15minut w 160 °C, następnie w 180 °C do uzyskania złotego koloru
Można sprawdzać wykałaczką.
Rada!!!!
Dobrze upieczony biszkopt po wciśnięciu go lekko ręką na wierzchu powinien wracać do pozycji wypukłej
Tę czynność pieczenia biszkoptu powinno powtórzyć się jeszcze raz ponieważ to przepis na jeden biszkopt a my potrzebujemy 2 szt.
2.Krem budyniowy
Z mleka odlewamy trochę do rozpuszczenia resztę zagotowywujemy z cukrem olejkiem pomarańczowym i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę pszenną,mąkę ziemniaczana-nasz budyń gotujemy jak budyń, studzimy
Margarynę miksujemy aż będzie puszysta,stopniowo dodajemy nasz wystudzony budyń,miksujemy krem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wedle uznania można dodawać cukier puder-jeśli lubimy bardzo słodkie kremy,lub olejek pomarańczowy w celu intesnywnośći smaku.
Na koniec chłodzimy w lodówce
3.Krem “II”
Śmietane wylewamy do miski dodajemy olejek pomarańczowy i miksujemy na “3” mikserem czyli na średniej prędkości do uzyskania konsystencji.
1/3 śmietany odkładamy i dodajemy żelatynę -ta masa będzie na przełożenie tortu
4.Biszkopt 1 i 2 przecinamy na 3 części - jak na zwykły tort
z biszkoptu 1 wykrawamy cyfrę “0”
z biszkoptu 2 wykrawamy cyfrę”3”
Przełożenie:
takie czynności jednakowo wykonujemy jak i na “3” tak i na “0”
biszkopt
poncz
cienka warstwa kremu”I”
dżem, drylowane wiśnie
krem “I”
biszkopt
poncz
śmietana z żelatyna ta 1/3
na to brzoskwinie pokrojone w kostkę
biszkopt
poncz
5.Wierzch “3” i “0” smarujemy śmietaną, boki obsypujemy wiórkami kokosowymi zmieszanymi z okruszkami biszkoptu,dekorujemy bitą śmietaną i owocem brzoskwini wedle uznania.
Smacznego
Komentarze