TORT "30-LATEK"

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam gotować,piec-"pitraszenie" sprawia mi radość,to mój żywioł, w przygotowywanie potraw -trzeba włożyć własne serce-to najważniejszy składnik :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt: (potrzebujemy 2 sztuki takiego biszkopta-czyli pieczemy 2-podane proporcje są na 1 sztukę

    6jaj
    3/4szkl.mąki pszennej tortowej
    3/4szkl.mąki ziemniaczanej
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    1szkl.cukru pudru
    odrobinka octu
    olejek arakowy i rumowy

    krem ”I“ budyniowy:
    1,5łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5łyżki mąki pszennej
    4łyżki cukru
    0,5litra mleka
    cukier waniliowy
    olejek pomarańczowy


    1,5 kostki margaryny zwykłej


    krem “II”
    śmietana tortowa “decor up
    olejek pomarańczowy
    żelatyna


    pozostałe składniki”
    dżem do przełożenia
    brzoskwinie w syropie puszka
    wiórki kokosowe
    wiśnie drylowane


    poncz do nasączenia:
    sok z brzoskwini
    spirytus
    olejek:arakowy rumowy i pomarańczowy


Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort "30-latek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt pierwszy

    Jajka rozbić, oddzielając żółtka od białek. bialka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,gdy już piana jest gotowa dodajemy cukier puder i cukier waniliowy,ubijamy dalej aż masa stanie się lśniąca,następnie dodajemy żółtka.teraz dodajemy odrobinkę octu.
    Mąkę pszenną,mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy,dodajemy do masy-mieszamy łyżka drewnianą-nie miksujemy!!!!!! - energicznie mieszamy aż składniki się połączą.
    Biszkopt przelewamy na wysmarowaną i obsypana mąką tortownicę pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-35minut:
    pierwsze 15minut w 160 °C, następnie w 180 °C do uzyskania złotego koloru

    Można sprawdzać wykałaczką.
    Rada!!!!
    Dobrze upieczony biszkopt po wciśnięciu go lekko ręką na wierzchu powinien wracać do pozycji wypukłej

    Tę czynność pieczenia biszkoptu powinno powtórzyć się jeszcze raz ponieważ to przepis na jeden biszkopt a my potrzebujemy 2 szt.
  • 2. Krem budyniowy
    Z mleka odlewamy trochę do rozpuszczenia resztę zagotowywujemy z cukrem olejkiem pomarańczowym i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę pszenną,mąkę ziemniaczana-nasz budyń gotujemy jak budyń, studzimy

    Margarynę miksujemy aż będzie puszysta,stopniowo dodajemy nasz wystudzony budyń,miksujemy krem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wedle uznania można dodawać cukier puder-jeśli lubimy bardzo słodkie kremy,lub olejek pomarańczowy w celu intesnywnośći smaku.
    Na koniec chłodzimy w lodówce
  • 3. Krem “II”
    Śmietane wylewamy do miski dodajemy olejek pomarańczowy i miksujemy na “3” mikserem czyli na średniej prędkości do uzyskania konsystencji.
    1/3 śmietany odkładamy i dodajemy żelatynę -ta masa będzie na przełożenie tortu
  • 4. Biszkopt 1 i 2 przecinamy na 3 części - jak na zwykły tort
    z biszkoptu 1 wykrawamy cyfrę “0”
    z biszkoptu 2 wykrawamy cyfrę”3”

    Przełożenie:
    takie czynności jednakowo wykonujemy jak i na “3” tak i na “0”
    biszkopt
    poncz
    cienka warstwa kremu”I”
    dżem, drylowane wiśnie
    krem “I”
    biszkopt
    poncz
    śmietana z żelatyna ta 1/3
    na to brzoskwinie pokrojone w kostkę
    biszkopt
    poncz
  • 5. Wierzch “3” i “0” smarujemy śmietaną, boki obsypujemy wiórkami kokosowymi zmieszanymi z okruszkami biszkoptu,dekorujemy bitą śmietaną i owocem brzoskwini wedle uznania.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować