TORT 2w1 CZEKOLADOWO-GALARETKOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort czekoladowy w torcie serowo-galaretkowym.Tort upiekłam na urodziny zięcia. Wszystkim smakował.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto czekoladowe:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -50 g. margaryny
    -4 jajka
    -80 g. cukru pudru
    -1 cukier waniliowy
    -50 g. mąki tortowej
    -50 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -2 łyżki dżemu pomarańczowego
    -2 łyżki gorącej wody

    krem czekoladowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 biała czekolady
    -1 śmietan-fix
    -50 g. cukru pudru
    -1 serek Mascarpone
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    kółka galaretkowe:(można inne)
    -1 galaretka wiśniowa
    -1 pomarańczowa
    -1 miętowo-jabłkowa
    -1 turkusowa
    -1 blue ocean
    do każdej 1 szklankę przegotowanej gorącej wody

    masa serowa:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 szklanka pudru cukru
    -1 śnieżka
    -3 łyżki żelatyny
    -1/2 szklanki gorącej wody
    -skrawki galaretek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort 2w1 czekoladowo-galaretkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe ciasto 1. ciasto czekoladowe-Czekolady wraz z masłem rozpuścić nad parą. Ostudzić do letniego. Dodać tutaj żółtka i wymieszać.
    Białka wlać do większej miski.Ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Zmniejszyć mikser na niskie obroty i dodawać po trochu czekolady z żółtkami.Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i ją delikatnie wkręcić. Starać się nie za długo. Wylać tortownicy 22 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dole.
  • ciasto po upieczeniu 2. Piec w 175*ok.25-30 min.Ciasto po upieczeniu, odwrócić, zdjąć papier i ostudzić.
  • przekrojone ciasto 3. Ciasto przekroić na pół.
  • nasączenie 4. Dżem wymieszać z wodą i nasączyć jeden krążek ciasta w tortownicy.
  • krem czekoladowy 5. krem czekoladowy-Czekoladę wraz ze śmietanką, rozpuścić nad parą.Ostudzić i schłodzić w lodówce z pół godziny(można na całą noc).Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę czekoladową i ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.Dodawać po łyżce serka i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć krem na ciasto w tortownicy.
  • czekoladowy torcik przełożony 6. Przykryć drugim blatem ciasta.Schłodzić.
  • zdjęcie obręczy 7. Zdjąć obręcz z tortownicy.
  • zafoliowanie tortownicy 8. Większą tortownicę 27 cm.wyłożyć folią spożywczą i zabezpieczyć wyżej boki.
  • ułożony torcik czekoladowy 9. Torcik włożyć w środek tortownicy.
  • rozpuszczone galaretki 10. Każdą galaretkę rozpuścić ze szklanką gorącej wody. Przelać do talerzy i odstawić do przestygnięcia, potem schłodzić w lodówce do zestalenia.
  • wycinanie kółek 11. Foremką powycinać kółka.
  • przygotowane galaretki 12. Kółeczka galaretkowe,odłożyć na tacki.Skrawki galaretki, pokroić w kostkę.
  • tort przed schłodzeniem 13. masa serowa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Odstawić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Łopatką wmieszać skrawki galaretek. Zaraz wkładać ser między przestrzeń, torciku a tortownicą. Wyłożyć resztę kremu na torcik, ale jeszcze nie rozsmarowując na boki. Na boki układać galaretkowe kółka i do nich rozsmarować krem.Teraz można wyrównać i ułożyć resztę kółek na górę, lekko wciskając.Cały tort schłodzić.
  • gotowy tort 14. Zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować