Tort 2w1 czekoladowo-galaretkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto czekoladowe-Czekolady wraz z masłem rozpuścić nad parą. Ostudzić do letniego. Dodać tutaj żółtka i wymieszać.
Białka wlać do większej miski.Ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Zmniejszyć mikser na niskie obroty i dodawać po trochu czekolady z żółtkami.Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i ją delikatnie wkręcić. Starać się nie za długo. Wylać tortownicy 22 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dole.
2.Piec w 175*ok.25-30 min.Ciasto po upieczeniu, odwrócić, zdjąć papier i ostudzić.
3.Ciasto przekroić na pół.
4.Dżem wymieszać z wodą i nasączyć jeden krążek ciasta w tortownicy.
5.krem czekoladowy-Czekoladę wraz ze śmietanką, rozpuścić nad parą.Ostudzić i schłodzić w lodówce z pół godziny(można na całą noc).Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Wyjąć z lodówki śmietankę czekoladową i ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.Dodawać po łyżce serka i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć krem na ciasto w tortownicy.
6.Przykryć drugim blatem ciasta.Schłodzić.
7.Zdjąć obręcz z tortownicy.
8.Większą tortownicę 27 cm.wyłożyć folią spożywczą i zabezpieczyć wyżej boki.
9.Torcik włożyć w środek tortownicy.
10.Każdą galaretkę rozpuścić ze szklanką gorącej wody. Przelać do talerzy i odstawić do przestygnięcia, potem schłodzić w lodówce do zestalenia.
11.Foremką powycinać kółka.
12.Kółeczka galaretkowe,odłożyć na tacki.Skrawki galaretki, pokroić w kostkę.
13.masa serowa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Odstawić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Łopatką wmieszać skrawki galaretek. Zaraz wkładać ser między przestrzeń, torciku a tortownicą. Wyłożyć resztę kremu na torcik, ale jeszcze nie rozsmarowując na boki. Na boki układać galaretkowe kółka i do nich rozsmarować krem.Teraz można wyrównać i ułożyć resztę kółek na górę, lekko wciskając.Cały tort schłodzić.
Komentarze