Torcik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu torcik na każdą okazję.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek, 1 szklanka cukru, 3 opakowania budyniu czekoladowego, ½ szkl mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Bita śmietana:
    0,5 litra kremówki 36%, 2 czubate łyżeczki żelatyny, ¼ literatki wrzątku, 1 lub 2 łyżki cukru pudru (w zależności od upodobań)

    Polewa:
    Tabliczka mlecznej czekolady, 2 łyżki wody, 2 łyżki mleka, ¼ kostki margaryny

    Dodatkowo:
    Dżem porzeczkowy/wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kremówka

Torcik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę i posmarować dżemem.

    Bita śmietana:
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Prawie całą kremówkę wyłożyć na biszkopt. Poukładać pokrojone w plastry brzoskwinie. Przykryć resztą kremówki i drugim ciastem.

    Polewa:
    Czekoladę, wodę i mleko podgrzać w rondelku, dodać margarynę i rozpuścić. Schłodzoną polewę wylać na biszkopt. Gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować