Bardzo delikatny i rozpływający się w ustach torcik. Sprawdzi się zarówno jako bardzo aromatyczny za sprawą kokosu, dodatek do kawy, a także jako efektowne ciasto dla jubilata:) Polecam
Torcik raffaello z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok.20 - 30 min. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
2.Masa budyniowa: Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
3. Przełożenie: pierwszą część posmarować Nutellą oraz 1/3 masy budyniowej. Nałożyć biszkopt posmarować wierzch oraz boki pozostałą masą i od razu posypać zimnym kokosem. Włożyć do lodówki najlepiej na
Komentarze