Torcik urodzinowy czekoladowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku oraz mąki i proszek do pieczenia. Wlewamy do formy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Pieczemy ok. 30 minut w 170°C. Studzimy. Przekrawamy na pół.
2.Poncz: wszystkie składniki mieszamy razem.
3.Krem: czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixami na sztywno, dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy. Odkładamy 5 łyżek kemu. Pierwszy biszkopt polewamy ponczem, smarujemy 1/2 kremu, układamy gęsto maliny, smarujemy pozostałym kremem i przykrywamy drugim biszkoptem. Drugi biszkopt polewamy ponczem, smarujemy pozostałymi 5 łyżkami kremu na górze i bokach.
4.Dekoracja: czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy torcik dokładnie rozsmarowując po całości. Dekorujemy wiórkami, malinami i czekoladą oraz ozdobami wg upodobań. Chłodzimy.
Komentarze