Tortem tym zaskoczyłam gości, nikt nie spodziewał się takiego dania na poczęstunku imieninowym mamy.
40 min
Składniki:
16 kromek chleba tostowego
100 g szynki konserwowej
5 jajek ugotowanych na twardo
250 g pasztetu z drobiu
250 g serka homogenizowanego
pół papryk czerwonej, zielonej i żółtej
5 ogórków w occie
majonez
cienki szczypiorek
1 słodka cebula
natka pietruszki
1.Wszystkie składniki drobniutko kroimy.
Robimy trzy pasty:
1 pasta: ugotowane jajka, papryki, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, mieszamy z majonezem.
2 pasta: pasztet drobiowy wykładamy do miseczki i wyrabiamy na jednolitą masę.
3 pasta: ogórki w occie, szynka, szczypior, cebula, papryki mieszamy z majonezem.
Na tacy układamy 4 kromki chleba tostowego. Poszczególne warstwy chleba przekładamy plastrami kolejno: nr 1, nr 2 i nr 3. Ostatnią warstwę jak i boki smarujemy serkiem homogenizowanym.
Dekorujemy.
Wstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Porady
Z każdego składnika zostawiamy niewielką ilość do dekoracji.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Komentarze