Tiramisu klasycznie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pewna Włoszka Rafaella, u której gościłam, robiła tiramisu. Pomogłam jej przygotowac deser i zapisałam przepis. Wyjaśniła ze tiramisù znaczy 'podnieś mnie', skład m.in to mocna kawa, alkohol i cukier.

  • 20 min

Składniki:

  • 250g serka Mascarpone,
    3 jaja,
    125g cukru,
    250ml mocnej kawy
    50 ml wódki grappa (z winogron),
    50 ml wody,
    gorzkie kakao,
    szczypta soli.

    Na biszkopty (tzw. savoiardi lub kocie języczki):
    3 jaja,
    70g cukru,
    60g mąki,
    1/2 cukru waniliowego
    cukier puder.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu klasycznie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy biszkopty.( W tym samym czasie zaparzamy mocną kawę aby już stygła). Do biszkoptów oddzielamy białka jaj od żółtek.
    - Białka ubijamy na sztywno,
    - Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,
    - Mąkę wsypujemy stopniowo do żółtek cały czs mieszając,
    - Dodajemy białka do żółtek i mieszamy delikatnie (najlepiej łyżką)
    - Masę na biszkopty nakładamy łyżeczką lub wyciskamy z tuby na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    - Posypujemy cukrem pudrem,
    - Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10-15 minut.
  • 2. Masę na tiramisu zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek,
    - Żółtka ucieramy z cukrem ( staramy się aby jak najgładziej cukier roztarł się z żółtkiem),
    - Mascarpone dodajemy do żółtek,
    - Ubijamy białko ze szczypta soli na sztywno,
    - Dodajemy ubite białka to reszty masy i delikatnie mieszamy łyżką
    ale tak aby masa była jednolita.
  • Gotowe tiramisu po wyjęciu z lodówki. 3. Mieszamy kawę, wódkę i wodę, w którym następnie naczamy biszkopty savoiardi. Maczamy do połowy tą stroną na której jest posypany cukier puder.
    - Układamy w naczyniu tak aby namoczona strona biszkopta była na wierzchu. Układamy je obok siebie by zakryc całe dno naczynia.
    - Połowę masy wykładamy równomiernie na biszkopty,
    - Na masę układamy drugą warstwę namoczonych tak samo jak uprzednio biszkoptów.
    - Na biszkopty nakładamy druga połowę masy tiramisu.
    - Posypujemy grubą warstwą gorzkiego kakao (nasypujemy do sitka i przesiewamy na tiramisu).
    - Przygotowane tiramisu przykrywamy folią aluminiową ( aby nie przesiąkało jakichkolwiek zapachów) i wkładamy do lodówki najlepiej na cały dzień, lub noc.

Porady

Jeśłi nie możesz dostac wódki grappa (która jest preferowana), możesz dodac wódkę białą. Ważne jest aby tiramisu było w lodóce wystarczająco długo aby biszkoty całe przesiąkły aromatem kawy i alkoholu nadając deserowi określony smak. Ważne również jest aby nie moczyc biszkoptów w całości bo wtedy deser zrobi się nieco wodnisty. Biszkopty można kupic w sklepie, choc polecam przygotowac je samemu dla zachowania jak najlepszego samku tiramisu jakie nauczyłam sie robic od Rafaelli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować