Tatar z kaszy gryczanej i karmelizowanych buraków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Lekkie, pełne smaków zdrowe danie. Letnia przekąska na zimno, ciepły lunch lub kolacja. Kasza gryczana ugotowana na sypko z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia podana ze słodkimi buraczkami, najpierw upieczonymi później karmelizowanymi w miodzie. Dobrze się komponują z truskawkami i mozzarellą.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej,
    5 średnich buraków,
    3 łyżki octu balsamicznego,
    2 łyżki miodu,
    1 łyżka posiekanego tymianku,
    oliwa,
    sól i pieprz do smaku.

    Do podania:
    200 g pokrojonych truskawek,
    2-3 mozzarelle di bufala porwane na mniejsze kawałki.

    Do przybrania:
    jadalne kwiaty i/lub zioła,
    listki nasturcji lub rukoli,
    ocet balsamiczny,
    kilka plastrów buraka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tatar z kaszy gryczanej i karmelizowanych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, piec 40 minut w temperaturze 220 stopni. Przestudzić, obrać, odciąć kilka plastrów buraka do przybrania, resztę pokroić w drobną kostkę wielkości ziaren kaszy.
  • 2. Kaszę wypłukać w ciepłej wodzie, odsączyć na sicie. Przełożyć do rondla, dodać łyżkę oliwy, 1/2 łyżeczki soli i dwie szklanki gorącej wody, gotować 15 minut na małym ogniu (kasza powinna wchłonąć wodę).
  • 3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać miód, ocet balsamiczny, pokrojone buraki i tymianek, dusić 2-3 minut, dodać kaszę, dusić dalej przez kolejną minutę.
    Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć na talerz, skropić balsamico i oliwą. Przybrać plastrami buraka, kwiatami i świeżymi ziołami, podawać z mozzarellą i truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować