Domowe lody rabarbarowe bez maszyny

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Pracy przy nich niewiele, a efekt znakomity. Kwaskowaty rabarbar połączony z kremową masą śmietanowo-jajeczną i "kropelką" ;) koniaku. Równie dobrze smakują w wersji bezalkoholowej. Do ich przygotowania wystarczy tylko blender.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 36%,
    100 ml mleka 3,2%,
    250 g rabarbaru,
    50 ml armaniaku lub koniaku (opcjonalnie),
    2 żółtka,
    5 łyżek brązowego cukru.

    Do przybrania:
    jadalne kwiaty (u mnie jasnota biała i bluszczyk kurdybanek), dowolne owoce, lub domowe sosy i syropy owocowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Domowe lody rabarbarowe bez maszyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar pokroić w drobne kawałki (im drobniej pokrojony, tym szybciej się rozpadnie), dodać 3 łyżki wody i połowę cukru, dusić 5 minut.
  • 2. Mleko zagotować ze śmietaną i z przeciętą laską wanilii, żółtka ubić z cukrem. Ze śmietany wyjąć laskę wanilii, i małymi porcjami dodać do żółtek cały czas ubijając blenderem na małych obrotach.
  • 3. Masę przestudzić, ewentualnie dosłodzić i zamrozić. Po godzinie dodać rabarbar oraz koniak i zmiksować. Mrozić ok. 4 godz., co godzinę masę zmiksować blenderem lub dobrze przemieszać łyżką.
    Przed podaniem przybrać jadalnymi kwiatami lub innymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować