Pracy przy nich niewiele, a efekt znakomity. Kwaskowaty rabarbar połączony z kremową masą śmietanowo-jajeczną i "kropelką" ;) koniaku. Równie dobrze smakują w wersji bezalkoholowej. Do ich przygotowania wystarczy tylko blender.
5 godz.
Składniki:
250 ml śmietanki 36%,
100 ml mleka 3,2%,
250 g rabarbaru,
50 ml armaniaku lub koniaku (opcjonalnie),
2 żółtka,
5 łyżek brązowego cukru.
Do przybrania:
jadalne kwiaty (u mnie jasnota biała i bluszczyk kurdybanek), dowolne owoce, lub domowe sosy i syropy owocowe.
Domowe lody rabarbarowe bez maszyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar pokroić w drobne kawałki (im drobniej pokrojony, tym szybciej się rozpadnie), dodać 3 łyżki wody i połowę cukru, dusić 5 minut.
2.Mleko zagotować ze śmietaną i z przeciętą laską wanilii, żółtka ubić z cukrem. Ze śmietany wyjąć laskę wanilii, i małymi porcjami dodać do żółtek cały czas ubijając blenderem na małych obrotach.
3.Masę przestudzić, ewentualnie dosłodzić i zamrozić. Po godzinie dodać rabarbar oraz koniak i zmiksować. Mrozić ok. 4 godz., co godzinę masę zmiksować blenderem lub dobrze przemieszać łyżką.
Przed podaniem przybrać jadalnymi kwiatami lub innymi dodatkami.
Komentarze