A'la tatar z buraków

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min

Jutro pierwszy dzień wiosny, proponuję zdrową, smaczną i jak wiosna kolorowy tatar z buraków z zielonym sosem winegret.

  • 25 min

Składniki:

  • ugotowane buraki ćwikłowe 2-3 sztuki ( 180 g )
    fasolka szparagowa cięta ( mrożona ) 50 g
    orzechy włoskie 4 sztuki
    kiełki mieszanka łagodna
    sos winegret: gałązki bazylii 4 sztuki
    gałązki tymianku 4 sztyki
    młody szczypiorek 1/2 pęczka
    2-3 łyżki olej rzepakowy
    1,5 łyżki soku z limonki
    1,5 łyżki octu jabłkowego
    sól szczypta
    syrop klonowy 1 łyżka + 1 do buraków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

A'la tatar z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
    Zioła przeznaczone na winegret płuczemy, otrząsamy z nadmiaru wody, skubiemy liście i razem z oliwą, octem i sokiem z limonki miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i syropem.
    Obrane buraki kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z 1/3 sosu i 1 łyżką syropu klonowego.
    Za pomocą pierścienia do formowania potraw ( średnica 8 cm ) z buraczków układamy wieżyczki na dwóch talerzach.
    Na buraczki kładziemy fasolkę, kiełki i posiekane orzechy.
    Całość polewamy resztą sosu winegret.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (181 ocen)

Tatar z udźca wołowego

To może cię zainteresować