Tarta ze szparagami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zagniatamy z masłem
i szczyptą soli. Dodajemy po
kilka łyżek wody, aż wyrobimy
gładkie i elastyczne ciasto.
2.Formę na tartę smarujemy
masłem i wylepiamy ciastem
(brzegi powinny być nieco grubsze
niż spód). Ciasto nakłuwamy
widelcem. Pieczemy 10 minut
w temperaturze180 °C.
3.Z masła i mąki robimy zasmażkę.
Następnie cały czas
mieszając, powoli wlewamy
mleko, dodajemy po szczypcie
gałki muszkatołowej i soli. Gotujemy,
aż nieco zgęstniej
4.Ciasto smarujemy sosem,
układamy szparagi, przykrywamy
liśćmi szpinaku i zalewamy resztą sosu. Pieczemy
40 minut
w temp. 180 °C.
Komentarze