Tarta z truskawkami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ciasta:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło w drobną kostkę ( masło musi być z lodówki) Całość ciekamy nożem wraz z mąką. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem i bułką tartą formę to tarty (26 cm). Docisnąć brzegi, nakłuwamy widelcem całe ciasto i pieczemy w temperaturze 200 stopni – 25 minut. Po upieczeniu studzimy nasze kruche ciasto.
2.Masa:
Pół litra mleka gotujemy z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie wlewamy resztę mlek do miski , dodajemy jajka, budyń oraz obie mąki i całość miksujemy przez 2-3 minuty. Wlewamy to na wrzące mleko. Teraz wystarczy masę zagotować cały mieszając. Jeżeli wyda Wam się zbyt gęsta dolejmy trochę mleka. Masę studzimy i wykładamy na ciasto.Galaretkę przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
3.Na górę kremu układamy nasze truskawki w formie kwiatu i zalewamy tężejącą galaretką. Galaretka ma tylko za zadanie skleić truskawki a nie je zatopić !!!
Komentarze