Babka piaskowa

4.49 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smak dzieciństwa, czas do niego powrócić, w związku z tym po raz pierwszy zrobiłam babkę piaskową według przepisu mojej ukochanej babci Waldtraut. Jak robisz coś z sercem, nie ma opcji, że się nie uda.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -kostka margaryny (250 g)
    -4 jajka
    -1 szklanka mąki pszennej
    -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 szklanka cukru
    -cukier waniliowy
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Następnie jajka dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa jajeczna zwiększy swoją objętość a kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą.
  • 2. W osobnej misce przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, następnie wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Miksujemy wszystko dokładnie aby nie było grudek mąki.
  • 3. Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy godzinę (a nawet dłużej) do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i z formy, aby nie była zbyt wilgotna. Wierzch babki obficie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową, a żeby babka była bardziej sypka, krucha należy zwiększyć proporcje mąki ziemniaczanej a co za tym idzie zmniejszamy proporcje mąki pszennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować