Tartę z brokułami polecił mi mój starszy brat, a ja dodałam do niej jeszcze pomidory. Smakuje wyśmienicie na gorąco, jak również na zimno.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
125 g margaryny
50 ml wody
1 żółtko
około pół łyżeczki soli
bułka tarta do posypania formy
Nadzienie:
jeden świeży brokuł
1 pomidor
15 dag żółtego sera
1 jajko
200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
sól i pieprz według uznania
Tarta z brokułami i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeży brokuł pociąć w różyczki, umyć i gotować około 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić.
2.Na stolnicę wsypać mąkę, dodać margarynę, sól i żółtko, posiekać. Następnie dolać wody i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie wyjąć, rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem i piec w temp. 200 ºC przez około 15 minut.
3.Jajko, kefir, mąkę oraz wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz zmiksować.
4.Na podpieczone ciasto ułożyć brokuły, pocięty na plasterki pomidor, następnie posypać startym żółtym serem i polać przygotowanym wcześniej sosem. Piec w temp. 180 ºC przez około 35 minut.
Komentarze