Tarta z rabarbarem i kokosową bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tarta, w której wyraźnie czuć smak karmelizowanego rabarbaru z nutą cynamonu. Na wierzchu pyszna kokosowa beza.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:

    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g masła
    3 żółtka
    1 łyżka śmietany

    KARMELIZOWANY RABARBAR:

    500g rabarbaru
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżki wody
    1/2 łyżeczki cynamonu

    BEZA:

    3 białka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    50g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasta z warzyw Tarty Desery

Tarta z rabarbarem i kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasto. Nakłuć widelcem i wstawić ponownie do lodówki. Piec w temperaturze 190*C przez 20 min.

    RABARBAR: z wody i cukru zrobić syrop. Gotować do momentu, kiedy zacznie lekko brązowieć. Wtedy dodać pokrojony rabarbar. Obtaczając go w karmelu. Smażyć, aż większość soku z rabarbaru odparuje. Pod koniec dodać cynamon. Wyłożyć na podpieczoną tartę.

    BEZA: białka ubić na sztywno. Ustawiając na najwyższych obrotach mikser dodawać partiami cukier. Ubijać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać wiórka kokosowe i za pomocą łopatki delikatnie wmieszać. Nie musi być dokładnie, bo z każdym ruchem beza będzie opadać.
    Wyłożyć na rabarbar.
    Piec w 160*C przez 30 min. Smacznego!

Porady

Karmelizowany rabarbar można przygotować wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Rabarbar Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować