Tarta z masą mascarpone i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Jeśli będzie się kleiło dodać jeszcze trochę mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy 30 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce. Boki na wysokości 3 cm również pokryć ciastem. Przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub fasolę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół). Piec przez 10 minut. Następnie ściągnąć obciążenie i folię, piec kolejne 10 minut.
2.Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier i śnieżkę. Jeszcze chwilę miksować. Mascarpone rozdrobnić i dorzucić do śmietany. Wymieszać łyżką. Wlać zimną żelatynę. Chwilkę miksować. Tylko do połączenia składników, żeby z serka nie zrobiła się zupa.
3.Masę równomiernie rozprowadzić na zimnym spodzie z kruchego ciasta. Kiwi obrać i pokroić w plastry. Ułożyć na tarcie. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Komentarze