Tarta z brokułami i wędzoną makrelą

4.5 (191 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam tarty wszystkiego rodzaju na słodko i ostro. Ta należy do moich ulubionych

  • 20 min

Składniki:

  • Forma na tarte o średnicy 26cm
    Ciasto:
    - 20 dag mąki,
    - 10 dag masła,
    - ½ łyżeczki soli cebulowej,
    - 1 jajko

    Nadzienie:
    - 1 wędzona makrela (około 25 dag),
    - 1 brokuł średniej wielkości,
    - 3 łyżki śmietany,
    - 3 jajka,
    - Sól, pieprz,
    - 1 mała cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z brokułami i wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z brokułami i wędzoną makrelą 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na miskę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
  • Tarta z brokułami i wędzoną makrelą 2. Nadzienie: Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzamy i wykładamy na ciasto kruche. Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości. Dzielimy na mniejsze kawałki, które także układamy na cieście. Całość posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę. Oddzielnie mieszamy jajka ze śmietaną. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem i zalewamy składniki naszej tarty. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Pieczemy w 180°C.
  • Tarta z brokułami i wędzoną makrelą 3. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Pieczemy w 180°C.
  • Tarta z brokułami i wędzoną makrelą 4. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować