Tarta z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut.
2.Liście szpinaku płuczemy, odcinamy ogonki i wrzucamy je na 1-2 minuty do wrzącej wody. Następnie odcedzamy. Po przestygnięciu, kroimy na mniejsze kawałki.
3.Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przysmażamy na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Na chwilę odkładamy.
4.Szalotkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. i szpinak. Chwilę dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy kurczaka, rozdrobniony twaróg (najlepiej półtłusty), przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawami. Dodajemy rozbełtane jajko. Masę przekładamy na podpieczone ciasto.
5.Wykładamy przekrojone na pół pomidorki i posypujemy pokruszonym serem typu feta. Zapiekamy w piekarniku 15-20 minut, aż masa się zetnie.
Komentarze