Postanowiłam nacieszyć się sezonowymi owocami, gdyż za chwilkę już ich nie będzie... Wykorzystajmy ten czas dobrze :) !
1 godz. 15 min
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
30 g cukru
125 g masła - pokrojonego w kostkę
1 łyżka wody
Na wierzch:
ulubione owoce
250 g serka mascarpone
250 g śmietanki 30 % - bardzo dobrze schłodzonej
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
2 płaskie łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli bardzo bardzo słodkie, to 3 ;))
Tarta z borówkami i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, łyżkę mąki oraz masło. Zagnieć ciasto i odłóż na 30 minut do zamrażalnika.
2. W jednej misce ubij śmietankę na sztywną pianę a w drugiej - wymieszaj ze sobą serek mascarpone, wanilię i cukier puder. Następnie połącz ze sobą składniki z obu naczyń. Zrób to delikatnie. Wstaw na około 15 - 20 minut do lodówki.
3. Ciasto wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na formę. Wierzch ciasta nakłuj widelcem. Piecz w 180 C przez około 25 - 30 minut (do momentu aż zrobi się złociste).
4. Na gotowy spód wyłóż krem a następnie dodaj swoje ulubione owoce. Przechowuj w lodówce. Rozkoszuj się każdym kęsem ;) !
Komentarze