Tarta truskawkowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zgniatamy dokładnie ciasto.
Wałkujemy i nakładamy na formę o średnicy 25cm, wkładamy do lodówki na 1,5 godziny do 2 godzin.
2.Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto zakryte folią aluminiową .
w temperaturze 190stopni.
20minut pieczemy, następnie sprawdzamy ciasto i pieczemy kolejne 15min aż się zarumieni.
Dajemy do wystudzenia.
3.Masa truskawkowa:
-Miksujemy truskawki (500g)
mieszamy z rozpuszczoną i wystudzoną galaretką.
Masę wkładamy do lodówki, jak zacznie stężeć wylewamy na ciasto i znowu do lodówki.
4.Masa serowa:
wszystkie składniki miksujemy bardzo dokładnie, wykładamy papierem do pieczenia formę o średnicy 18cm i wlewamy masę do formy. W nagrzanym piekarniku do 160stopni pieczemy godzinę.
5.Kiedy masa truskawkowa mocno stężeje nakładamy na nią wystudzony sernik na sam środek. Dookoła masy serowej układamy pocięte na połówki truskawki
6.Kruszonka
Mąkę łączymy z cukrem i wcieramy w nie masło do chwili utworzenia się kruszonki. Kruszonkę przesypujemy na blachę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na jasnozłoty kolor 15minut. UWAGA, PILNOWAĆ, ŻEBY NIE SPALIĆ!. Kruszonkę wysypujemy na ciasto tak jak na zdjęciu.
7.Robimy polewę czekoladową
75 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
75 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Śmietanę w garnuszku podgrzać do wrzenia, wyłączyć płomień, dodać OD RAZU posiekaną czekoladę i rozpuścić.
8.Polewą wylać na ciasto i wszystko posypać kokosem :)
Komentarze