Tarta truskawkowo-serowa

0 (0 ocen)

Idealna na większe uroczystości jak i na zwykłe rodzinne desery :)

Składniki:

  • Ciasto:
    -1 2/3 szklanki mąki
    -1/3 szklanki cukru
    -1 łyżka kwaśnej śmietany najlepiej 18%
    -100 g miękkiego masła
    -1 jajko

    Masa z truskawek:
    -galaretka truskawkowa
    -truskawki 500g

    Masa serowa:
    -500g twarogu sernikowego
    -0,5 opakowania budyniu śmietankowego
    -2 jajka
    -0,5 szklanki cukru

    Posypka:
    -25g cukru pudru
    -50g masła
    -100g mąki pszennej

    Truskawki 500g lub mniej do dekoracji -WEDŁUG UZNANIA :)

    Polewa
    75 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
    75 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta truskawkowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zgniatamy dokładnie ciasto.
    Wałkujemy i nakładamy na formę o średnicy 25cm, wkładamy do lodówki na 1,5 godziny do 2 godzin.
  • 2. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto zakryte folią aluminiową .
    w temperaturze 190stopni.
    20minut pieczemy, następnie sprawdzamy ciasto i pieczemy kolejne 15min aż się zarumieni.
    Dajemy do wystudzenia.
  • 3. Masa truskawkowa:
    -Miksujemy truskawki (500g)
    mieszamy z rozpuszczoną i wystudzoną galaretką.
    Masę wkładamy do lodówki, jak zacznie stężeć wylewamy na ciasto i znowu do lodówki.
  • 4. Masa serowa:
    wszystkie składniki miksujemy bardzo dokładnie, wykładamy papierem do pieczenia formę o średnicy 18cm i wlewamy masę do formy. W nagrzanym piekarniku do 160stopni pieczemy godzinę.
  • 5. Kiedy masa truskawkowa mocno stężeje nakładamy na nią wystudzony sernik na sam środek. Dookoła masy serowej układamy pocięte na połówki truskawki
  • 6. Kruszonka
    Mąkę łączymy z cukrem i wcieramy w nie masło do chwili utworzenia się kruszonki. Kruszonkę przesypujemy na blachę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na jasnozłoty kolor 15minut. UWAGA, PILNOWAĆ, ŻEBY NIE SPALIĆ!. Kruszonkę wysypujemy na ciasto tak jak na zdjęciu.
  • 7. Robimy polewę czekoladową

    75 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
    75 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
    Śmietanę w garnuszku podgrzać do wrzenia, wyłączyć płomień, dodać OD RAZU posiekaną czekoladę i rozpuścić.
  • 8. Polewą wylać na ciasto i wszystko posypać kokosem :)

    SMACZNEGO !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować